Tu știi cum să citești corect etichetele produselor ?

Cum să ne păstrăm sănătatea sistemului cardiovascular
January 12, 2018
5 Motive pentru care te simți mereu obosit
February 12, 2018

Tu știi cum să citești corect etichetele produselor ?

Atunci când vine vorba de ingredientele unui produs alimentar, majoritatea dinte noi ne simțim confuzi ori depășiți de situație, datorită unei liste lungi cu multe cuvinte necunoscute. De multe ori ieșim din magazin fără să mai citim etichetele, ori dacă le citim simțim că nu ne ajută prea mult și cumpărăm produsul oricum. Oare s-ar putea evita aceasta situație într-un mod simplu ? Eu zic că, da!
În mare parte, produsele care conțin o listă lungă de ingrediente este de regulă un produs nesănătos, plin de aromatizanți, conservanți, coloranți etc. De cealaltă parte, un produs sănătos, care este preparat simplu, conține mai puține ingrediente și este de o calitate mai înaltă.
Deși este indicat să nu consumăm produse procesate, ori să reducem consumul acestora, ci să preparăm mâncarea acasă cu ingredinte naturale și sigure, rutina de zi cu zi, nu ne permite, timpul fiind mai scurt. Din acest motiv apelăm la alimentele procesate sau ambalate ori atunci este fundamental să știm să citim corect ingredientele.

Lista ingredientelor: 

  1. Grăsimi – dacă produsul conține mai multe grăsimi nesaturate decât saturate, atunci produsul este în regulă de cumpărat, iar dacă este invers, pune-l înapoi pe raft, acestea având rolul de a crește nivelul de “LDL” – colesterol (colesterol rău) și scade nivelul de “HDL”- colesterol (colesterul bun).
  2. Sodiu (sare) – exccesul de sare cauzează creșterea tensiunii arteriale, și a riscurilor de boli cardio-vasculare. Un excces de sare, de asemenea dezvăluie că alimentul este foarte procesat.
  3. Fibre – trebuie să aibe minim 3 g de fibre/per porție pentru a fi considerat un aliment sănătos.
  4. Zaharuri, amidon rafinat și aditivi – lista lungă cu E-uri alcătuiește aceste ingrediente (aspartam, acesulfan). De obicei acesta este împărțit în mai multe tipuri (dextroză, sirop de porumb etc.) pentru a încurca, dar dacă produsul începe cu zahăr, pune-l înapoi pe raft.
  5. Vitamine și minerale -un aliment care conține de la 10% până a 19% substanță nutritivă, este considerat o sursă sănătoasă.
  6. Calorii – dacă un aliment are multe calori și ingrediente sănătoase, este un aliment bun, iar dacă un aliment are exagerat de multe calorii și are o listă lungă de E-uri, este clar că nu este un aliment indicat.
  7. Porția – în general se raportează la 100 g produs, unele însă mai au și gramajul pentru o porție mică. În cazul în care eticheta nu dispune de această informație, poți să îți calculezi simplu cam cât ar veni.
  8. Alergenii – cele mai comune probleme sunt cu aceste substanțe, deoarece multe persoane sunt alergice sau intolerante la diverse, astfel studierea corectă a etichetei este obligatorie. Cei mai comuni alergeni de pe etichete sunt lactoza, glutenul, fenilalanina, soia, arahidele.
  9. Doza zilnică recomandată – conform Krause’s 2004, iata dozele zilnice recomandate pentru componentii din alimente:
Dozele zilnice recomandate pentru vitamine si minerale:
Totodată, apar multe denumiri frecvente asupra proprietăților nutriționale ale produselor, cum ar fi:
  • Produs natural – dacă este vorba de produse de origine animală, trebuie să fie cât mai puțin procesate, iar dacă nu, acestea nu are voie să conțină adaosuri sintetice, coloranți și aromatizanți artificiali;
  • Fără colesterol – să aibă sub 2 mg de colesterol/porție și sub 2 g de grăsimi saturate/porție;
  • Carne slabă – carne cu conținut mai mic de 10 g de grăsime (maxim 4,5 grăsimi saturate și maxim 95 mg colesterol la suta de grame);
  • Light – un produs cu conținut scăzut de grăsimi (50%) și cu conținut redus de calorii sau sare față de compoziția produsului original;
  • Produs organic – trebuie să aibă minimum 95% ingrediente organice;
  • Conținut redus de grăsimi – până în 3 g de grăsime/porție sau per suta de grame de produs;
  • Conținut redus de sare – 10% din doza zilnică recomandată, adică 140 mg sodiu/porție;
  • Grâu integral – produsul este făcut 100% din făină integrală de grău;
  • Multicereale – atunci când produsul prezintă mai multe tipuri de cereale în compoziție, însă aceasta nu înseamnă că sunt și cereale integrale sau sănătoase;
  • Sursă bună de..: produsul trebuie să conțină cel puțin 10% din vitaminele și mineralele menționate în etichetă.
Astfel, citirea corectă a unui produs alimentar nu mai pare atât de dificilă, nu-i așa ? Trebuie să fii mereu atent la ingrediente, calorii și la doza zilncă recomandată și să faci cea mai potrivită alegere pentru sănătatea ta!
Cu drag,
Nutriționist-Dietetician Camelia Mesesan
http://www.health.com/health/gallery/0,,20708150,00.html#how-healthy-is-that-food–0

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *