Cum să ne păstrăm sănătatea sistemului cardiovascular

Despre alimentația de sărbători
December 14, 2017
Tu știi cum să citești corect etichetele produselor ?
February 1, 2018
 Pentru a avea o inima sănătoasă trebuie  să ai o alimentație sănătoasă și echilibrată care presupune să beneficiezi de toate principiile nutritive, să ai 3 mese principale și două gustări, consumate în mănânci regulat. Toate acestea conturează un stil de viață sănătos în momentul în care introducem și activitatea fizică.
În primul rând reduceți consumul de sare și zahăr, consumați 2 porții de fructe proaspete pe zi. Mâncați minim două sau trei porții de legume proaspete sau preparate corespunzător, cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână leguminoase și înlocuiți pâinea albă și pastele rafinate cu pâinea și pastele integrale.
În al doilea rând evitați tutunul, cafeaua și alcoolul și faceți exerciții fizice cel puțin 40 de minute de 3 ori pe săptămâna, acesta în funcție și de afecțiunea și indicațiile acesteia cu privire la o posibilă afecțiune.
Conform unui studiu efectuat la Universitatea Forvie Site din Cambridge,  o dietă bazată pe fructe, nuci, semințe oleaginoase, legume, leguminoase și cereale integrale, preparate într-un mod cât mai simplu, are cele mai bune rezultate în prevenirea atacului de cord. În special, fructele și legumele trebuie să formeze baza unei diete sănătoase pentru inima datorită conținutului de antioxidanți.

Benefiicile vinului pentru inima

Diverse studii statistice arată că, dacă bem între 100 și 200 ml (1/2-1 pahar) de vin roșu pe zi, riscul de deces în urma unui atac de cord va scădea, dar acest efect pare să fie prezent doar la bărbații cu vârstă peste 50 de ani. Însă dacă această cantitate de vin roșu crește, automat rata mortalității datorate bolilor cardiovasculare crește.
Efectul benefic consumului de vin roșu se datorează flavonoizilor fenolici. Aceste substanțe provin din struguri și pielița lor, responsabile de culoarea vinului roșu, acționând ca inhibitori ai oxidarii lipoproteinelor și prevenind depozitele de colesterol din artere, boală cunoscută sub numele de arterioscleroză.
În cazul în care restricțiile sunt mai severe, mustul sau consumul de struguri este mult mai sănătos pentru inima și pentru întregul organism.
 

Indicații nutriționale pentru diverse boli cardiovasculare

1.Angină Pectorală:
Creșterea consumului de struguri, nuci, ceapă (îmbunătățește fluiditatea sângelui și fluxul sangvin prin arterele coronariene), cereale integrale, orz, secară, cartofi, piersici, căpșuni, dovleci, caju, mango, must de struguri.
Reduceți sau eliminați: grăsimi săturate, sodiu
2. Infarct Miocardic:
Creșteți consumul: fructe, leguminoase, legume, nuci, soia, anghinare, tărâțe de grâu, ulei de măsline, pește, antioxidanți, coenzimă Q10, fibre.
Reduceți sau eliminați: carne, fier, grăsimi săturate,colesterol, acizi grași trans, lapte și produse lactate, băuturi alcoolice, zahăr alb, sodiu.
3. Aritmia:
Creșteți consumul: calciu, magneziu, potasiu, uleiuri.
Reduceți sau eliminați: băuturi excitante, băuturi alcoolice și grăsimi săturate.
4. Insuficientă cardiacă:
Creșteți consumul: nuci, mazăre, broccoli, cireșe, grepfruit, coenzimă Q10.
Reduceți sau eliminați: sodiu, băuturi alcoolice (inlusiv bere)
 Cel mai bun tratament este prevenția zilnică, astfel optează pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru a avea o inima sănătoasă, astfel riscul apariției bolilor cardiovasculare și complicațiile acestora vor scădea semnificativ.

 

 Cu drag,
 Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *