De ce simțim constant nevoia de a consuma ceva dulce ?

Cum se schimbă nevoile nutriționale odată cu îmbătrânirea ?
November 24, 2017
Despre alimentația de sărbători
December 14, 2017
Te-ai întrebat vreodată de ce simți mereu nevoia de a consuma ceva dulce ? Fiecare dintre noi, copii fiind, eram avertizați să evităm alcoolul și drogurile și ni se spuneau să nu le încercăm niciodată atunci când vom fi mari, însă  nu ne-au avertizat în legătură cu dependența de zahăr și problemele de sănătate care vin la pachet cu acesta.
Dependența de zahăr nu este o exagerare, întrucât, conform unui studiu din 2013, zahărul poate acționa exact ca un drog: induce sentimentul de recompensă și pofta de a mai consuma.

Ce este zahărul ?

Zahărul este un aliment obținut din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr, cu un conținut mare de zaharoză (un dizaharid solid, alb, cristalin), care îi conferă un gust dulce pronunțat.
Este folosit în alimentație pentru a îndulci mâncărurile și băuturile, dar și drept conservant. Se digeră repede, constituind o sursă rapidă de glucoză, un monozaharid care este folosit în celulele biologice pentru producerea de energie.

Ce se întâmplă în organismul nostru atunci când consumăm mult zahăr ?

În primul rând zahărul are efect de îmbătrânire asupra tenului și a pielii, datorită inflamațiilor cauzate de scăderea sistemului imunitar. Așadar, poate crește riscul de infecții si deficiențe de minerale esențiale.
În an doilea rând perturbă funcția normală a creierului, deoarece acesta este compus în cea mai mare parte din grăsime, și deși utilizează glucoza, prea mult zahăr perturbă funcțiile normale ale creierului ducând chiar la depresie și anxietate.
De asemenea, consumul exagerat de zahăr duce la obezitate și diabet. Insulina (care reglează nivelul de glucoză din sânge) ia surplusul de zahăr din sânge și încearcă să găsească un loc pentru a-l stoca. Dar dacă mușchii sunt plini, atunci plasează excesul de glucoză în celulele grase. Cea mai frecventă creștere a insulinei provoacă rezistența la insulină, conducând la o producție mai mare de insulină, mai multă stocare de grăsimi și mai multă rezistență, în cele din urmă mergând pe drumul posibil al diabetului zaharat. Dacă zahărul este nociv pentru organism, de ce simțim nevoia să îl consumăm mereu ? Organismul interpretează lipsa de zahăr ca o deficiență nutrițională, creând pofte insațiabile, ori organismul este privat de anumiți nutrienți esențiali, ceea ce duce la crearea de pofte.

Metode pentru a combate pofta de dulce și de a reduce consumul de zahăr zilnic:

 1. Consumați alimente cât mai naturale și locale, au un conținut mai ridicat de nutrienți valoroși, față de cele exotice și extra-sezoniere;
2. Consumați varianta de ciocolată cu cel puțin 70% cacao, nu mai mult de 2-3 coscuțe, odată la câteva zile, ca și gustare;
3. Optați pentru variantele de îndulcitori naturali, ștevia, siropul de arțar, mierea, nectarul de agave, xilitol, melasă etc.
4. Combinați alimentele sănătoase cu cele mai puțin sănătoase: banane învelite în caramel, felii de mere cu unt de arahide, iaurturi grecești cu o lingură de dulceață, clătite din banane și ou cu sirop de arțar;
5. Faceți mișcare în fiecare zi, stresul și anxietatea ar putea dispărea odată cu punerea circulației în sânge;
6.Carbohidrații sunt împărțiți în glucoză, ceea ce duce la creșterea nivelului zahărului din sânge, iar reducerea aportului de carbohidrați poate ajuta la controlul glicemiei;
7. Consumul crescut de fibre poate ajuta la controlul glicemiei, iar fibrele dietetice solubile sunt cele mai eficiente;
8. Hidratează-ți corpul în fiecare zi;
9. Controlați porția de mâncare, cu cât porția este mai mica sau potrivită cu atat veți avea mai mult control asupra nivelului de zahăr în sânge;
10. Somnul bun ajută la menținerea controlului glicemiei și promovează o greutate sănătoasă;
11. Consumul de alimente bogate în crom și magneziu în mod regulat poate ajuta la prevenirea deficiențelor și reducerea problemelor legate de zahăr din sânge.
Cea mai bună metodă de a adopta un stil de viață sănătos și echilibrat este excluderea totală a zahărului, cu beneficii multiple și energie crescută, însă dacă totuși nu se poate, se recomandă reducerea cantității de zahăr treptat și înlocuirea cu îndulcitori naturali.
https://www.healthline.com/nutrition/15-ways-to-lower-blood-sugar#section15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *