Consumul alimentelor cu număr redus de calorii în procesul de slăbire

Vine primăvara, bine-mi pare! În farfurie am culoare!
April 30, 2018
Picnic sănătos de vară
May 28, 2018

A venit vara, iar odată cu aceasta multe alimente de sezon colorate, naturale și proaspete. Cu toate acestea, pe online au apărut diverse diete care promovează consumul de alimente crescut din punct de vedere cantitativ, dar scăzut în ceea ce privește numărul de calorii, însă organismul nostru este inteligent și nu se lasă păcălit așa de ușor.

În primul rând, termenul de “dietă” ne duce cu gandul la ceva restrictiv, nu doar caloric, ci și din punct de vedere al aportului nutrițional. Astfel, doar acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă. Munca pe care o depun nutriționiștii-dieteticieni sau specialiștii acreditați în domeniu este mult mai asiduă decât recomandarea aceleași diete la un număr mare de persoane, iar rezultatele sunt total diferite, mai ales pe termen lung, nici nu se compară. Nu mai pomenesc de cunoștințele și experiența unui specialist care își spun cuvântul.

În al doilea rând, diversitatea alimentelor “slab calorice” din supermarketuri este fără doar și poate depășită ori acestea sunt calorii goale, oricâte sunt și lipsite de nutrienți și de substanțe necesare unei stări de sănătate bune.

Sigur ați văzut alimente de genul: înghețată sănătoasă și slabă în calorii, torturi de orez, biscuți cu aport ridicat de fibre, tipuri de mezeluri și brânzeturi slabe în calorii și lipide etc.

Doar pentru că volumul acestor alimente este crescut, nu înseamnă că sațietatea este crescută, aceasta nefiind aceași cu satisfacția de a consuma ceva bun și nutritiv, astfel rolul lor este doar de a umple stomacul. Puteți să mâncați două boluri de broccoli fiert sau unul de biscuiți cu fibre înainte să vă simțiți plini. Dar în timp ce aceste alimente pot avea grijă de partea fizică a sațietății, cum rămâne cu aspectul mental? Vă veți simți plini după ce ați mâncat un castron mare de legume, dar veți fi mulțumiți?

Încercarea de a vă păcăli foamea apare după scurt timp. Ecuația reglării apetitului corpului dumneavoastră se face cu ajutorul celor trei macronutrienți – proteinele, carbohidrații și grăsimile, care joacă un rol în declanșarea unei cascade de evenimente și a hormonilor care semnalează organismului că este gata consumat alimentul.

Așadar, în schimbul acestor alimente, puteți opta pentru câțiva pași pentru a construi mese nutritive și sănătoase, cum ar fi:

  1. Alegeți mereu mese compuse din cele trei categorii (proteine, carbohidrați și grăsimi) – carbohidrații ridică zahărul din sânge, care provoacă eliberarea hormonilor, cum ar fi insulina, amilina și GLP-1, toate semnalând creierului dvs. pentru a nu mai mânca. Proteinele și grăsimile declanșează eliberarea altor hormoni, cum ar fi colecistokinina sau CCK, pe care creierul le interpretează drept sare.
  2. Descoperiți ce gusturi vi se mai par mai interesante – unele persoane consideră că sunt mult mai mulțumiți de alimentele calde decât de alimentele reci, în timp ce alții preferă o combinație a celor două. Ceea ce vă satisface se poate schimba de la o săptămână la alta și chiar de la o zi la alta.
  3. Practicați consumul conștient – o parte importantă a satisfacției față de mâncare este conștientizarea sau atenția cu privire la ceea ce mâncați, de ce mâncați și ce gust are. Dacă nu sunteți pe deplin prezent în timpul mesei, este mai puțin probabil să fiți mulțumiți de mâncare. Încercați să încetiniți viteza de a mânca și, pe cât posibil, să mâncați fără distragere.
  4. Multe intervenții de scădere în greutate urmăresc schimbarea comportamentelor și a stilului de viață – adoptând un stil de viață echilibrat veți ajuta la scăderea în greuate și la îmbunătățirea calității vieții, ceea ce va crea satisfacție majoră.

Este extrem de important să știm ce să îi oferim corpului atunci când are nevoie și să facem cele mai potrivite alegeri în ceea ce privește procesul de slăbire. Toate aceste procese se derulează mai lent, dar cu rezultate pozitive și de durată. Consumul alimentelor slab calorice ori optarea pentru diete restrictive nu sunt o soluție, ba dimpotrivă sunt o problemă.

Alege sănătatea, nu privi doar la supravață!

 

Cu drag,

Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3225890/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1319349/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *